PENGETAHUAN ZAT MAKANAN





Pemilihan zat makanan bukan hanya untuk manusia malah seperti haiwan juga memerlukan zat-zat tertentu untuk kehidupanya, iaitu untuk menghasilkan tenaga, mengantikan sel-sel yang rosak dan untuk tumbesaran. Zat-zat yang diperlukan adalah : PROTEIN, LEMAK, KARBOHIDRAT, VITAMIN, MINERAL DAN AIR.


1. PROTEIN
Protein sangat diperlukan oleh ikan, baik untuk tumbesaran mahupun untuk menghasilkan tenaga. Protein nabati (tumbuhan), lebih payah dicernakan daripada protein haiwan (Binatang), disebabkan kerana protein nabati terbentuk didalam dinding selulosa yang memang susah dicernakan.

Pada umumnya, ikan memerlukan protein yang banyak daripada haiwan-haiwan ternakan didarat (unggas dan mamalia). Selain itu, jenis dan usia ikan juga mempengaruhi pada keperluan protein. Ikan karnivora memerlukan protein yang lebih banyak daripada ikan herbivora, sedangkan ikan omnivora berada diantara kedua-duanya. Pada umumnya ikan memerlukan protein antara 20 – 60%, dan secara optima 30 – 36%. Protein nabati biasanya tidak banyak (miskin) metionin (sejenis asid amino biasanya terdapat dalam daging haiwan), dan dapat disumbang oleh tepung ikan yang banyak (kaya) metionin.


2. LEMAK
Nilai zat lemak dipengaruhi oleh kandungan asam lemak esensialnya yaitu asam-asam lemak pekat atau PUFA (Poly Unsaturated Fatty Acid) antara lain asam oleat, asam linoleat dan asam linolenat. Asam lemak esensial ini banyak terdapat di tepung kepala udang, sotong dll. Kandungan lemak sangat mempengaruhi faktor tumbesaran ikan. Keperluan ikan akan lemak berbagai-bagai jenis diantara 4 - 18%

3. KARBOHIDRAT
Karbohidrat yang berasal dari bahan baku nabati. Kadar karbohidrat dalam makanan ikan, dapat diambil 10-50%. Kemampuan ikan untuk memanfaatkan karbohidrat ini tergantung pada kemampuannya untuk menghasilkan enzim karbohidrat. Ikan karnivora biasanya memerlukan karbohidrat sekitar 12%, sedangkan untuk omnivora kadar karbohidratnya mencapai kadar 50%.

4. VITAMIN
Apabila ikan ternakan kekurangan sumber vitamin, maka disinilah punca kehilangan nafsu makan (selera makan). Dengan gejala ini perubahan-perubahan seperti kurus, warna abnormal, hilang keseimbnagan, gekisah, lemah, bakteria, pembentukan lendir dan pelbagai lagi. Untuk menjadikan ikan tetap sihat, vitamin perlu disediakan namun keperluan vitamin dapat mempengaruhi tumbesaran ikan, umur, persekitaran dan suhu air.

5. MINERAL
Mineral adalah bahan un-organic yang diperlukan oleh ikan untuk pembentukan rangkaian tubuh, proses metabolisma dan mempertahankan keseimbangan osmotis. Mineral yang penting untuk pembentukan tulang, zat dan sisik adalah kalsium, fosfor, fluorine, magnesium, besi, tembaga, kobalt, natrium, kalium, klor, alumunium, zink, dll.

Makanan semula jadi biasanya telah cukup mengandung mineral, bahkan beberapa dapat diserap dari dalam air. Namun pada umumnya, mineral-mineral ini didapati dari bahan makanan. Oleh itu, beberapa macam mineral yang penting perlu ada pada proses pembuatan makanan ikan, selain kandungan zat, ada beberapa bahan tambahan dalam penghasilan makanan ikan. Bahan-bahan ini ringkas, diantaranya : Antioksidan, Pengikat dan Pelazat. (sebagai daya tarikan). Sebagai antioksidan atau zat anti busuk dapat ditambahkan, vitamin E, vitamin C, etoksikuin, dan lain-lain dengan sukatan 150 – 200 ppm.